Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA)

 
El programa "Accions Marie Skłodowska-Curie" (MSCA) es troba obert a tots els àmbits de la R+D+i i té per objectiu oferir suport a la formació i al desenvolupament professional del personal investigador en les diferents etapes de les carreres investigagores, a través del finançament de programes de doctorat excel·lents, projectes postdoctorals individuals i projectes col·laboratius
 
Les MSCA, dins el Pilar I (Excellent Science) del programa marc Horizon Europe, contribueixen a l'excel·lència en investigació i a la millora de la capacitació del personal investigador en recerca i innovació, mitjançant la mobilitat internacional i l'exposició en àmbits interdisciplinaris i intersectiorals, per tal que millorin les competències cap a les seves carreres professionals. 
 
Hi ha cinc tipus MSCA implementades per al període 2021-2027:
 
  • Xarxes de doctorat: MSCA-Doctoral Networks (DN)
  • Projectes postdoctorals: MSCA-Postdoctoral Fellowships (PF)
  • Intercanvi de personal: MSCA-Staff Exchanges (SE)
  • Cofinançament de programes: MSCA-COFUND
  • MSCA i la ciutadania: MSCA-CITIZENS
Tot i que hi hagi diferents opcions de MSCA, des de l'OPE de la UIB gestionem:
Doctoral NetworksPostdoctoral Fellowships i Staff Exchanges
 
A continuació trobareu informació que hem preparat sobre les MSCA que gestionem. Dins cada una de les opcions MSCA hi hem afegit, a més, un apartat de "documents relacionats" que conté material informatiu i els enllaços que hem considerat d'interès per a cada convocatòria. 
 

MSCA - Doctoral Networks (MSCA-DN)

Resum de la convocatòria MSCA-DN

Equivalen a les Innovative Training Networks (ITN) de l'anterior programa marc Horizon 2020 (H2020).

La convocatòria MSCA-DN és una oportunitat de finançament dins el Pilar I (Ciència Excel·lent) del programa marc Horizon Europe. Té com a objectiu principal la formació de personal predoctoral a través de la participació en programes de doctorat mitjançant projectes en consorci que impliquin diferents sectors internacionals i que garanteixin l'adquisició adequada de competències cientificotècniques i transferibles.
 
L'objectiu de la mateixa és finançar xarxes en consorcis internacionals, intersectorials i interdisciplinaris en el marc del qual hi ha la contractació i formació de personal investigador predoctoral per tal d'estimular tant la creativitat com les capacitats innovadores i professionals dins i fora d'Europa, en sectors acadèmics i no acadèmics.

Parts involucrades a les MSCA-DN

Es pot participar a les MSCA-DN com a institució beneficiària de la proposta (Host Institution o Beneficiary) o com a entitats associades (Associated Partners). La diferència és que les Beneficiary recluten i contracten als candidats predoctorals (Researcher) i signen l'Acord de Subvenció amb la Comissió Europea (CE) -Grant Agreement-, mentre que les Associated Partners són institucions que proporcionen formació addicional al Researcher, el supervisen i l'acullen durant les estàncies planificades en la proposta (secondments), però ni recluten al Researcher ni signen el Grant Agreement amb la CE ni reben finançament directe de la proposta.

Beneficiaris (Host institution o Beneficiary):
 
Els consorcis han d'estar constituïts per un mínim de tres entitats jurídiques independents, de tres països diferents d'Estats membre de la UE (EM) o països associats Horizon Europe (PA) (veure classificació), dels quals almenys un d'aquests tres països ha d'estar establert a un Estat membre de la UE.
 
Si per a una proposta la UIB participa com a beneficiari, a la mateixa s'hi ha d'incloure com a mínim dos països més (diferents a Espanya), ja constin bé com a Estats Membres de la UE o bé com a països associats a Horizon Europe.
 
Complits aquests requisits, entitats de qualsevol tercer país s'hi podran incorporar.
 
Per a les diferents entitats beneficiàries, cal tenir en compte que independentment del nombre de Beneficiaries de la proposta i el país on s'estableixen, al mateix país no se li podrà assignar més del 40,0 % de la contribució de la UE en una proposta.
 
Entitat beneficiària coordinadora - Avantatges de ser coordinadors: De totes les Beneficiaries incloses en la proposta, una d'elles actua com a coordinadora de la xarxa.
 
Si voleu rebre més informació sobre les condicions per coordinar l'actuació, poseu-vos en contacte amb l'Oficina de Projectes Europeus (OPE) de la UIB: ope@uib.eu
 
Entitats associades (Associated Partners):
 

No hi ha un mínim de participació requerit per a aquestes entitats; tot i que, en cas que s'hi afegeixin, és obligatori incloure a la sol·licitud una carta de compromís (letter of Commitment) per a cada Associated Partner.

Característiques comunes dels projectes a les MSCA-DN

Tot i que es contemplen diferents modalitats de MSCA-DN (s'expliquen en detall més endavant), cada una amb uns requisits concrets, a continuació s'especifiquen les característiques comunes a tots els projectes MSCA-DN:

·        Durada del projecte: La durada màxima d'aquestes accions és de 48 mesos (4 anys), des de la data establerta en el Grant Agreement.

·        Requisits contractacions predoctorals: totes les entitats que actuïn com a Beneficiaries han de contractar, com a mínim, a una persona predoctoral.

- Durada contractes: entre 3 i 36 mesos per contracte. En general, el període de contractació és de 36 mesos.

-  Dedicació: els candidats predoctorals s'han d'inscriure obligatòriament en un programa de doctorat i dedicar-se al projecte a temps complet.

Totes les places ofertes s'han de publicar obligatòriament al Portal EURAXESS per part de les entitats beneficiàries corresponents.  
 

·        Perfil personal investigador predoctoral

-   Titulació candidat: les persones candidates no han d'haver obtingut el títol de doctor/a ni haver llegit/defensat la tesi en el moment de la contractació.

-   Nacionalitat candidat: qualsevol.

-   Regla de mobilitat: les persones candidates no han d'haver residit o portat a terme la seva activitat principal (treball, estudis, etc) al país de la institució Beneficiary que el contracti durant més de 12 mesos en els 36 mesos immediatament anteriors a la data de contractació.

Per a aquell personal investigador predoctoral que no compleixi amb els requisits per a poder participar en aquesta convocatòria a la UIB ni a altres entitats Beneficiaries d'un consorci en el qual participa la UIB, a través dels Portal EURAXESS o MSCA matchmaking platform es poden trobar diferents ofertes de participació a altres Host Institutions.

 

·       Perfil internacional, intersectorial, interdisciplinari i innovador: es tracta que les propostes responguin a necessitats multi i interdisciplinàries ben identificades en àrees científico-tecnològiques definides, exposant als doctorands contractats a diferents sectors i dotar-los d'una òptima combinació de competències i habilitats transferibles. És a dir, proporcionar als doctorands contractats les millors perspectives de carrera professional en els sectors acadèmics i no acadèmics a través de la mobilitat internacional, interdisciplinarietat i intersectorial juntament amb l'enfocament orientat cap a la innovació.  

Modalitats de la convocatòria MSCA-DN

Per a les MSCA-DN s'ha de tenir en compte, a més, la participació de les entitats segons pertanyin en el sector acadèmic o no acadèmic.

o  Sector acadèmic: universitats públiques / privades que atorguin títols acadèmics, instituts I+D+i sense ànim de lucre públic / privats i organitzacions internacionals d'interès europeu.

o  Sector no acadèmic: qualsevol actor socio-econòmic no inclòs en el sector acadèmic (des de la indústria a empreses -incloses PYME i spin-off-, hospitals, institucions governamentals, ONGs, organitzacions de la societat civil, institucions culturals, etc). 
 

Dit això, existeixen tres modalitats diferents per a les MSCA-DN:

·         Standard Doctoral Networks (DN):

Contractació de doctorands, els quals s'han d'inscriure en un programa de doctorat en el marc del projecte de recerca.

- Requisits participants: veure apartat "Parts involucrades a les MSCA-DN" d'aquest document. En quant als sectors implicats, no hi ha restriccions mínimes.

- Personal predoctoral a contractar: el màxim finançament de la UE és de 360 mesos/persona (person/month -PM-); això implica que assolint la màxima durada de contracte per persona permesa, com a màxim hi pot haver 10 contractes predoctorals (36 mesos de contracte per persona) en tota la xarxa.

-  Titulació de doctorat: cada projecte individual portat a terme pel personal predoctoral contractat ha de finalitzar amb la obtenció del títol de Doctor, atorgat pel Beneficiary o Associated Partner corresponent. La concessió conjunta de doctorat (joint, double, multiple) és opcional.

-  Supervisió dels doctorands: els doctorands contractats podran realitzar estades de recerca (secondments) en altres entitats Beneficiares o Associated Partners de la xarxa, amb un màxim d'1/3 de la durada del seu contracte. Per altra banda, la supervisió conjunta dels doctorands és recomanable, i les estades en sectors no acadèmics són també recomanables.

·         Industrial Doctorates (DN-ID):

Contractació de doctorands, els quals s'han d'inscriure en un programa de doctorat però obligatòriament implica al sector no acadèmic en la formació de doctors. És a dir, es basa en programes de doctorat en els quals tant entitats acadèmiques com no acadèmiques aborden una problemàtica específica del sector no acadèmic a través de projectes supervisats conjuntament.

-  Requisits participants: veure apartat "Parts involucrades a les MSCA-DN" d'aquest document. En quant als sectors implicats, no hi ha restriccions mínimes.

-  Personal predoctoral a contractar: el màxim finançament de la UE és de 540 mesos/persona (person/month -PM-); significa que, assolint la màxima durada de contracte per persona permesa, com a màxim hi pot haver 15 contractes predoctorals (36 mesos de contracte per persona) en tota la xarxa.

-     Titulació de doctorat: cada projecte individual portat a terme pel personal predoctoral contractat ha de finalitzar amb la obtenció del títol de Doctor, atorgat pel Beneficiary o Associated Partner corresponent. La concessió conjunta de doctorat (joint, double, multiple) és opcional.

-  Supervisió dels doctorands: els doctorands contractats podran realitzar estades de recerca (secondments) en altres entitats Beneficiares o Associated Partners de la xarxa, sense límit de durada. Per altra banda, la supervisió conjunta dels doctorands és obligatòria des dels dos sectors. Cal tenir en compte que els doctorands han de dedicar com a mínim un 50% de la durada del seus contractes en una entitat del sector no acadèmic.  

·         Joint Doctorates (DN-JD):

Contractació de doctorands, els quals s'han d'inscriure en un programa de doctorat que s'implementi conjuntament per un mínim tres entitats del sector acadèmic, i que els títols de doctorat siguin reconeguts per com a mínim dos EM o PA.

-  Requisits participants: veure apartat "Parts involucrades a les MSCA-DN" d'aquest document. En quant als sectors implicats, com a mínim tres entitats han de ser del sector acadèmic amb capacitat per atorgar titulació de doctorat conjunts, dobles o múltiples. No s'especifiquen restriccions per a la participació dels sectors no acadèmics.

- Personal predoctoral a contractar: el màxim finançament de la UE és de 540 mesos/persona (person/month -PM-); això implica que assolint la màxima durada de contracte permesa per persona, com a màxim hi pot haver 15 contractes predoctorals (36 mesos de contracte per persona) en tota la xarxa.

-    Titulació de doctorat: el reconeixement del títol de doctorat en més d'un EM o PA (joint, double, multiple) és obligatori. S'ha de signar una degree-letter of pre-agreement per part de les entitats que emetin les titulacions de doctorat abans de presentar la proposta.

-  Supervisió dels doctorands: els doctorands contractats podran realitzar estades de recerca (secondments) en altres entitats Beneficiares o Associated Partners de la xarxa, sense límit de durada. Per altra banda, la supervisió conjunta dels doctorands és obligatòria. Les estades en sectors no acadèmics són recomanables

Presentació de sol·licituds

Les sol·licituds són iniciades a la plataforma per l'entitat coordinadora de la xarxa, la qual afegeix a la resta d'entitats participants juntament amb una persona inicial de contacte per a cada entitat.
 
La inclusió de participants a la proposta iniciada es realitza introduint el número PIC de l'entitat corresponent (PIC UIB: 999846707). Per a la persona de contacte, l'entitat coordinadora sol afegir en primer lloc les dades de la persona investigadora principal de l'entitat corresponent (main contact). Donat el fet que totes les persones que s'han fet constar tenen accés per afegir a altres persones de contacte (contact person), des de l'OPE agrairem si feu constar també a Xavier Garcias (xavier.garcias@uib.es) per tal d'ajudar-vos amb el seguiment i gestió de la proposta.
 
Si teniu interès en rebre més informació o suport en la preparació de propostes o en la difusió d’ofertes concretes, posau-vos en contacte amb ope@uib.eu .

 

Documents relacionats

MSCA - Postdoctoral Fellowships (MSCA-PF)

Resum de la convocatòria MSCA-PF

Equivalen a les Individual Fellowships (IF) de l'anterior programa marc Horizon 2020 (H2020).
 
La convocatòria MSCA-PF és una oportunitat de finançament dins el Pilar I (Ciència Excel·lent) del programa marc Horizon Europe i que es troba orientada a millorar el potencial creatiu i innovador del personal investigador que compti amb un màxim de 8 anys d'experiència investigadora des de l'obtenció del doctorat.
 
L'objectiu de la mateixa és finançar projectes individuals per al desenvolupament professional del personal investigador doctor a través de la formació avançada i la mobilitat internacional, de manera interdisciplinària i intersectorial. El programa també fomenta la realització de projectes de recerca i innovació en el sector no acadèmic.

Parts involucrades a les MSCA-PF

Col·laboració entre una persona candidata doctora (Researcher), una institució d'acollida (Host Institution, -la UIB-, que recluta i contracta al Researcher i signa l'Acord de Subvenció amb la Comissió Europea (CE) -Grant Agreement-) i una persona de la pròpia institució d'acollida que actua com a supervisora (Supervisor), assegurant la formació específica i el desenvolupament del projecte.
 
o   El límit de 8 anys d'experiència investigadora es basa en la data d'obtenció del doctorat i considerant com a referència el termini d'aquesta convocatòria. Cal tenir en compte que es pot excedir aquest límit si es declaren deduccions (maternitat / paternitat, baixes de llarga durada, altres treballs, etc).
 
o   Una mateixa persona Supervisor pot estar involucrada en més d'una proposta per a la mateixa convocatòria, tot i que en el cas d'una persona candidata Researcher només pot participar a una sola proposta.
 
A més de la institució d'acollida, existeix la possibilitat de participació a la proposta d'altres entitats associades (Associated Partners), que són institucions que proporcionen formació addicional al Researcher, el supervisen i l'acullen durant les estàncies planificades en la proposta (secondments, aconsellables). Cal recordar que això no implica cap vinculació contractual ni amb la CE ni amb el Researcher (aquestes institucions no recluten al Researcher ni signen el Grant Agreement amb la CE).

Modalitats de la convocatòria MSCA-PF 

·         European Fellowships (PF-EF):

Contractes postdoctorals (12-24 mesos) a la UIB o a una altra institució de la UE o d'estats associats. Es poden allargar fins a 6 mesos més a una institució no acadèmica (placement), amb finançament addicional.
 

    -   Nacionalitat candidat: qualsevol.

-  Regla de mobilitat: els candidats no han d'haver residit o portat a terme la seva activitat principal (treball, estudis, etc) al país de la institució d'acollida durant més de 12 mesos en els 36 mesos immediatament anteriors a la data de tancament de la convocatòria.

Per a aquell personal investigador que no compleixi amb els requisits per a poder ser beneficiaris d'aquesta modalitat a la UIB, a través dels Portal EURAXESS o MSCA matchmaking platform es poden trobar diferents ofertes de participació a altres Host Institucions.
 
Per a aquelles persones de la UIB que vulguin actuar com a Supervisors en aquesta modalitat, també poden publicar les seves ofertes als mateixos portals com a via d'atracció de talent de candidats cap a la UIB.
 

-    Secondment: permès fins a 1/3 de la durada estàndard del projecte, en qualsevol moment.

·         Global Fellowships (GF-EF):

Contractes postdoctorals per personal investigador realitzin una estància durant una fase de 12-24 mesos a qualsevol país fora de la UE o estats associats, seguits d'una fase de retorn obligatòria de 12 mesos a la UIB. Es poden allargar fins a 6 mesos més a una institució no acadèmica (placement), amb finançament addicional.
 
Un Supervisor addicional es necessita per les MSCA-PF-Global Fellowships durant la fase a l'estranger.
 

-   Nacionalitat candidat: país membre de la UE i estats associats o bé haver sigut resident de llarga durada als mateixos.

-   Regla de mobilitat: els candidats no han d'haver residit o portat a terme la seva activitat principal (treball, estudis, etc) al país de l'Associated Partner  que l'acollirà en la fase a l'estranger durant més de 12 mesos en els 36 mesos immediatament anteriors a la data de tancament de la convocatòria.

-   Secondment: permès fins a 1/3 de la durada de la fase de l'estranger (a realitzar durant aquesta fase). Es pot realitzar un secondment a la UIB de màxim 3 mesos si és a l'inici del projecte. 

Presentació de sol·licituds

Les sol·licituds s'han de presentar pel personal postdoctoral en col·laboració amb la persona supervisora de la UIB, per a qualsevol de les modalitats MSCA-PF que la UIB actuï com a Host Institution. Recordeu que compteu amb l'ajuda de l'OPE en aquest procés, si escau.

Si teniu interès en rebre més informació o suport en la preparació de propostes o en la difusió d’ofertes concretes, posau-vos en contacte amb ope@uib.eu .

Documents relacionats

MSCA - Staff Exchanges (MSCA-SE)

Treballam perquè aquest apartat estigui actualitzat al més aviat possible per tal d'oferir-vos un servei de qualitat. Disculpau les molèsties. Recent